SALON ŠPANSKOG VINA I HRANE

Šesto po redu izdanje manifestacije Španska vina u srcu grada održava se i ove godine u u okviru festivala Belgrade Wine Week u organizaciji Trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Španije i udruženja Vinokultura, u periodu 24-29. septembar. Centralni deo ovogodišnje španske vinske nedelje predstavlja ekskluzivni Salon španskog vina i hrane održan 24. septembra u hotelu Belgrade Hyatt Regency, a, veliku pažnju okupljene publike koju je činilo oko 150 horeca profesionalaca, privukle su prehrambeni delikatesi i vrhunska vina.

Salon španskog vina i hrane svečano je otvorio ambasador Kraljevine Španije u Srbiji, nj. e. Huan Jose Sans Aparisio, zajedno sa ekonomskim savetnikom i šefom Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije, g. Alvarom Munjosom Kamaćom.

Ovakav format salona vina i hrane predstavlja jedan od retkih, striktno profesionalnih vinskih događaja u Srbiji, koji je u rasponu jednog radnog dana 12:00-17:00h, omogućio profesionalcima iz sektora ugostiteljstva, opsežan uvid u ponudu nekih od najboljih španskih vinarija trenutno prisutnih na tržištu Srbijie. Preko dvadeset izlagača, njihovi predstavnici iz Španije, u saradnji sa lokalnim uvoznicima, predstavili su preko 50 vina iz renomiranih španskih vinskhih regiona, od onih tradicionalnih sa vekovnom vinskom tradicijom, preko avangardnih regiona i zvezda u usponu, među kojima su se našla i izvrsna autorska vina koja se ne deklarišu po geografskom poreklu. Pravi užitak za nepce posetilaca upotpunila je i ponuda prehrambenih delikatesa: iberijske i serano pršute, čuvenih španskih sireva, morskih plodova i maslina. Posebna pogodnost za horeca kupce je što su ovi proizvodi već dostupni na domaćem tržištu.

Osim izložbenom delu Salona, akreditovana vinska publika mogla je da prisustvuje tematskim radonicama inspirisanim španskom gastronomijom.

Edukativni program Salona španskog vina otvorila je radionica namenjena mladim kuvarima – studentima Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Visoke strukovne škole ICEPS, Visoke hotelijerske škole iz Beograda i Akademije strukovnih studija iz Šapca, pod vođstvom profesorke Bojane Kalenjuk Pivasrki i njenih kolega Stefana Šmugovića i Velibora Ivanovića.

Ovogodišnje izdanje salona dalo je i poseban osvrt na barsku kulturu, budući da je jedna od radionica bila usmerena upravo na rasprostranjenu i tradicionalnu ulogu vina – mirnih, penušavih i fortifikovanih – u pripremanju koktela. Radionicu je osmislio i vodio Živko Buđelan, osnivač nekoliko kultnih beogradskih barova – od Kultura bara, Druida i Lenje bube do Šlafroka.

Edukativni program Salona španskog vina i hrane zatvoren je prezentacijom vina vinarije Vicente Gandia i sorte bobal, koje je najrasprostranjenija u pokrajini Valensija, odakle i potiče pomenuta vinska kuća. Radionicu je, putem video konfernecije, vodio jedan od najboljih somelijera Španije, Maxi Boao.

Kompletan spisak izlagača:

  • BARIQADA: VIÑA ELENA & BODEGAS PIEDRA
  • BODEGAS GIL FAMILY
  • CARNE & SALE: IBÉRICOS MONTELLANO & BODEGA HIJOS DE JOSE MARTÍNEZ SOMALO
  • CASA DE TODO: SIMÓN MARTÍN & PALACIOS GUITÉRREZ & VEGA SOTUÉLAMOS
  • CERPROMET: WINERY ON
  • ENERGY STAR: FAMILIA TORRES
  • ENOTEKA PREMIER: CLOS MONTBLANC & ELIAS MORA
  • ENOTRIA: MARQUÉS DE RISCAL
  • FINO VINO: CODORNÍU
  • FRUTELA GROUP: VICENTE GANDÍA
  • G3 SPIRITS: FREIXENET
  • LOVOPROMET: CABOMAR
  • METRO CASH & CARRY: QUESOS EL PASTOR
  • SMART VISIÓN: CASA ROJO
  • VINOMOND & TEAM 4: PÉREZ BARQUERO
  • WINE STARS INTERNATIONAL: BARÓN DE LEY